Kenniscentrum Energiebesparing

Vraag & Antwoord

Warmtepomp subsidie 2016: Wat is er mogelijk?

warmtepomp subsidieWarmtepomp subsidie is weer beschikbaar vanaf 4 Januari 2016. Het betreft hier een subsidieregeling voor kleinschalige hernieuwbare warmteopties: Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Er is dus ook voor zonneboilers en biomassa subsidie. Doel van de subsidie is om warmtepompen, zonneboiler en biomassa op den duur concurrerend te krijgen met fossiele energiebronnen. Deze subsidieregeling gaat gelden voor een periode van 5 jaar.

Hieronder vindt je de inhoud van de subsidie voor warmtepompen en kun je lezen wanneer je hiervoor in aanmerking komt.

Hoeveel subsidie krijg ik op een warmtepomp in 2016?

Voor een warmtepomp krijg je tussen de €500,- en €2500,- subsidie. Dit is afhankelijk van het soort warmtepomp en hoeveel energie deze bespaart. Er wordt een lijst opgesteld waarop exact staat vermeld hoeveel subsidie er zit op welk merk en type warmtepomp. Deze lijst vindt u onderaan deze pagina onder downloads. De lijst zal komende tijd ge-update worden, omdat nog niet alle verzoeken tot plaatsing van fabrikanten zijn gehonoreerd.

Voor welke warmtepompen krijg ik subsidie?

Voorwaarde is dat de warmtepomp  onderdeel moet zijn van een verwarmingstoestel. Onderstaande type warmtepompen vallen onder de subsidieregeling:

Daarnaast mag de warmtepomp een maximaal vermogen hebben van 70kW en moet deze voorzien zijn van een etiket, productkaart en technische documentatie.

Warmtepomp subsidie particulieren: kom ik in aanmerking?

De subsidie geldt voor zowel particulieren als zakelijke afnemers. Als particulier moet je beschikken over een geldig BSN-nummer. Ook buitenlandse particulieren (met bijvoorbeeld vakantiehuis) met een geldig BSN-nummer komen in aanmerking voor subsidie. Bedrijven die in aanmerking willen komen moeten een geldig KvK-nummer hebben. Hieronder vallen dus ook VVE’s, Corporaties, ZZP’ers, Verenigingen etc.

Wat zijn de voorwaarden voor subsidie?

Als je als particulier subsidie wilt krijgen op een warmtepomp moet je rekening houden met onderstaande:

 1. De warmtepomp is gekocht na 1 januari 2016.
 2. De warmtepomp is gekocht voordat je subsidie aanvraagt. Kortom, de warmtepomp moet al geïnstalleerd en in gebruik genomen zijn voordat je subsidie aanvraagt.
 3. De warmtepomp is je eigendom en nieuw aangeschaft. Je beschikt over het betaalbewijs.
 4. De warmtepomp is in Nederland geïnstalleerd.
 5. Je mag de warmtepomp niet weghalen binnen een jaar na toekenning van de subsidie.

Bedrijven die subsidie willen aanvragen moeten rekening houden met het volgende:

 1. Er is nog geen koopovereenkomst gesloten wanneer subsidie wordt aangevraagd
 2. De warmtepomp wordt in Nederland geïnstalleerd.
 3. Het bedrijf is eigenaar van de warmtepomp.
 4. Er wordt nooit meer subsidie verleent dan in de toekenning staat.
 5. Warmtepomp mag niet worden verwijderd binnen een jaar na bepaling van de hoogte van de subsidie.
 6. De warmtepomp wordt binnen een jaar na goedkeuring van de subsidie in gebruik genomen

Hoe vraag ik de subsidie aan en waar moet ik op letten?

Subsidie is aan te vragen vanaf 4 januari 2016 9.00 tot en met 31 december 17.00.

Voor particulieren geldt:

Nadat je de warmtepomp hebt aangeschaft dien je via mijn.rvo.nl de subsidieaanvraag in. Je hebt hiervoor een DigiD nodig. Let op! Doe dit wel binnen 3 maanden na het sluiten van de koopovereenkomst. Doe je dit niet dan vervalt het recht op subsidie. De beslissing krijg je dan binnen 8 weken. Betaling zal daarna binnen een week plaatsvinden.

Als particulier moet je daarnaast een betaalbewijs (foto, scan of printscreen) meesturen. Ook als u in contanten heeft voldaan. Hierop moet dan de volgende informatie staan:

 • Merknaam
 • Omschrijving van het product, o.a. typenummer
 • Datum en bedrag van de betaling
 • Meldcode van de warmtepomp (deze zal staan op de nog te publiceren productlijst)

Voor bedrijven geldt:

Je moet eerst subsidie aanvragen via mijn.rvo.nl. Hiervoor heb je eHerkenning nodig. En je kunt pas een koopovereenkomst aangaan nadat goedkeuring is verleend. Na installatie en betaling kun je dan vaststelling van de subsidie aanvragen. Het is ook mogelijk om een voorschot aan te vragen. Je moet dan wel bewijzen dat de warmtepompen zijn aangeschaft en geïnstalleerd.

Voor particulieren als bedrijven geldt: wil je meer dan 1 apparaat aanschaffen? Dus bijvoorbeeld ook een zonneboiler. Dan is dat mogelijk. Je dient dan per apparaat een aparte aanvraag in.

Subsidie warmtepomp bij nieuwbouw

Er is ook subsidie te verkrijgen bij nieuwbouw. Let wel op dat de warmtepomp dan aanvullend is aan de EPC-normering. De aannemer of installateur moet vooraf subsidie aanvragen. Verrekening van deze subsidie moet dan in onderling overleg gebeuren met de uiteindelijke koper. Let hier dus op!

Warmtepomp subsidie: gemeente en provincie

Het kan zijn dat er naast een landelijke subsidieregeling ook lokaal subsidie is te verkrijgen. Dit kan gemeentelijk zijn, maar ook provinciaal. Wilt u weten of er bij u in de regio subsidie op warmtepompen te krijgen is? Kijk dan op www.energiesubsidiewijzer.nl. Kijk wel goed of de subsidies zijn te stapelen.

Warmtepomp in bestaande woning?

Nu er subsidie is op warmtepompen is dit een zeer aantrekkelijk alternatief wanneer je de cv-ketel moet vervangen. Warmtepompen zijn namelijk ook geschikt voor in de bestaande bouw. Het meest voorkomende type in bestaande bouw is de hybride warmtepomp.

Warmtepomp subsidie: zakelijk

Naast de aanschafsubsidie is er nog meer voordeel voor bedrijven . Dit in de vorm van fiscaal voordeel als gevolg van de Energie Investerings Aftrek (EIA). Indien u hiervoor in aanmerking komt kunt u 41,5% van de investeringskosten aftrekken van uw fiscale winst, boven op de normale afschrijving. Om in aanmerking te komen moet onder andere de investering ten minste €2.500,- bedragen en moet u het binnen 3 maanden na opdracht tot levering aanmelden.

Slim besparen begint bij uw Bespaarinstallateur

Wil je weten of je situatie geschikt is voor een warmtepomp? Neem contact op met een Bespaarinstallateur bij je in de buurt. Wij komen graag bij je langs voor eerlijk en vrijblijvend advies.

(10) Reacties

 1. Is het al meer informatie beschikbaar over de inhoud van de subsidie voor warmtepompen. Wij gaan in 2016 een huis bouwen met waarschijnlijk een aardwarmtepomp als hoofdverwarming in combinatie met zonnepanelen om zo tot een energieneutrale woning toe te werken. We zijn benieuw of er in 2016 nieuwe subsidies komen voor de installatie van aardwarmtepompen voor particulieren.

  • Beste Meneer Visser,

   Afgelopen week heeft Minister Kamp de Kamer per brief geïnformeerd over de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) . De inhoud is nog niet bekend gemaakt. Verwacht wordt dat deze komende week wordt gepubliceerd. Zodra de inhoud bekend wordt gemaakt kunt u dat hier lezen. Het kan overigens zijn dat er alleen subsidie is voor bestaande bouw en dus niet voor nieuwbouw.

   Met vriendelijke groet,
   Jeroen

 2. Wij hebben eind 2015 een nieuwbouwwoning gekocht met daarin een luchtwaterwarmtepomp. De woning met installatie wordt in 2016 gebouwd en opgeleverd. Kunnen wij via de aannemer ook in aanmerking komen voor subsidie? Zo ja, aan welke voorwaarden moeten wij dan voldoen?

  • Beste Michel,

   Je komt bij nieuwbouw alleen in aanmerking voor de subsidie wanneer de warmtepomp aanvullend is aan de EPC. En niet als de warmtepomp benodigd is om aan de EPC norm te voldoen. Dit moet u dus even navragen. In de regeling staat het als volgt verwoord: De aanvrager mag voor een installatie voor de productie van duurzame energie geen subsidie aanvragen indien de installatie door een aannemer is of wordt geïnstalleerd om te voldoen aan de wettelijke voorschriften, bedoeld in hoofdstuk 5 van het Bouwbesluit. Dit hoofdstuk gaat over technische bouwvoorschriften uit het oogpunt van energiezuinigheid en milieu, nieuwbouw (EPC).

   Met vriendelijke groet,
   Jeroen

 3. We hebben een nieuwbouwwoning gekocht. Ben nu in overleg met de bouwer de cv ketel (Intergas HReco 36) uit te breiden met een Daikin hybridewarmtepomp. Dat zal als meerwerk worden opgenomen denk ik.
  Moet de aankoopnota dan op mijn naam staan en moet ik de betaling zelf hebben gedaan. Of is het ook goed dat de bouwer het betaald, zoals hij dat ook gedaan zou hebben met de cv-ketel, die bij het project hoort.

  Met vriendelijke groet,
  Fred Smits

  • Beste Fred,

   U krijgt alleen subsidie bij nieuwbouw indien de warmtepomp aanvullend is aan de EPC-normering. Vraag dit dus na.

   De RVO verschaft op haar website geen duidelijkheid over op naam stelling van de betaalgegevens bij nieuwbouw: https://mijn.rvo.nl/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde-particulieren-2016 (tabblad voorwaarden). Het lijkt me wel logisch, maar wellicht is een projectreferentie ook voldoende. Voor de zekerheid kunt u het beste even bellen naar RVO over hoe te handelen. Telefoonnummer is 088-042-42-42.

   Met vriendelijke groet,
   Jeroen

 4. Ik heb RVO gebeld ivm onze nieuwbouwwoning. We hebben een mooie warmtepomp geplaatst (ecoforest) maar RVO geeft aan dat particulieren bij nieuwbouw NIET in aanmerking komen voor subsidie, omdat een huis bouwen niet binnen 3 maanden kan. Je kan dus niet binnen 3 maanden NA koopovereenkomst subsidie aanvragen omdat de pomp dan binnen 3 maanden operationeel moet zijn en pas na inwerking stelling je kan aanvragen. De aannemer moet het maar aanvragen, maar ja, dat moet VOORAF, dus dat kan ook niet meer.. Wat gaat hier mis? Ze willen dat aannemers dus alle subsidie opstrijken vooraf en dat de kopers zo slim zijn om hier iets van terug te willen zien? Dat klinkt niet als een aantrekkelijke subsidie regeling voor particulieren met nieuwbouw.. Meer als een subsidie die weer ergens op de Kaaimaneilanden gaat verdwijnen.. Of heb ik de verkeerde gesproken bij het RVO? 🙂

  • Beste M. de Kok,

   Het is inderdaad enigszins verwarrend. De voorwaarden staan wel duidelijk omschreven. Voor nieuwbouw houdt dit dus in dat een aannemer/installateur dit van tevoren moet aanvragen. Verrekening met kopende partij (particulier) zou dan moeten geschieden op basis van een onderlinge afspraak. In deze is particulier dus afhankelijk van advies over en kennis van de aannemer/installateur van de subsidieregeling, indien men zelf hier niet van op de hoogte is.

   Met vriendelijke groet,
   Jeroen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal niet worden weergegeven. Alle gemarkeerde velden zijn verplicht *

Lees vorig bericht:
Wat is een micro-omvormer?

Een micro-omvormer zet, net als de traditionele omvormers, de gelijkstroom die zonnepanelen opwekken om in wisselstroom. Bij een micro-omvormer-systeem wordt...

Sluiten